HTML

Az Isten állatkertje

Mindennapi élet, politika, minden ami magyar és számít, egy átlag gondolkodó ember szemszögéből.

Friss topikok

  • kkd: Lájk (2010.10.15. 20:29) Hülyék_mindenütt
  • kkd: na bakker eeeeeeeez igen!!!!!!!! (2010.08.27. 19:37) "Ebben_az_országban_mindenki_rasszista..."
  • MEDIIIC: @kkd: A drogterjesztőkre vonatkozik. Díler, az aki másoknak ad el. Mennyiségtől és a drog típusát... (2010.05.12. 20:20) Drog,_erkölcs_&_törvény
  • MEDIIIC: @beati.vd: Lehetne tenni. Országos arculatváltozásra van szükség, pl. Iránban törvényekkel szabál... (2010.05.08. 15:10) Kultúra
  • ko0ter21: meg a halál előtt is!:D Mellesleg ez király post volt, bár lehetett volna tovább taglalni! (2010.04.26. 19:49) Tükör

Linkblog

Könnyű_drog

MEDIIIC 2010.06.09. 22:27

Ebben a bejegyzésben egy orvosi szakvéleményt olvashattok a könnyű drogok hatásairól.

A Kendermag Egyesület levelet intézett az újonnan megválasztott képviselőkhöz, amely amellett érvel, hogy a könnyű drogokat és a hasist legálissá kellene tenni. A marihuánát az indiai kenderből (Cannabis sativa var. indica) állítják elő. A növény megszárított virágja, levele és szára a marihuána, míg a hasist az érett növény virágzatát és felső leveleit fedő gyantából préselik.
 
A kendermagosok a következő érveket említik. 1. A drogfogyasztók száma Magyarországon az európai viszonylatban szigorúnak számító büntetőpolitikai szabályozás ellenére folyamatosan emelkedik. 2. Ezen eljárások több mint kilencven százaléka egyszerű fogyasztók ellen indul, ezek túlnyomó többsége alkalmai marihuána-fogyasztó, akik nem jelentenek nagyobb veszélyt a társadalomra, mint a legális szerek, így az alkohol vagy a dohány alkalmi használói.
 
Az első érv az sajnos igaz. A szingapúri drákói törvényektől eltekintve - ahol kötelező a halálos ítélet már 15 gramm heroinért, 30 gramm kokainért vagy fél kiló marihuánáért is – teljesen mindegy a droghasználók számát tekintve, hogy tiltják vagy sem a könnyű drogok használatát. Hollandiában, ahol nem tiltják a könnyű drogok használatát, nem nőtt a könnyű drogot használók aránya. Ellentétben Magyarországgal, ahol a tiltás ellenére is terjed a fogyasztása. Magyarán ez a mostani szabályozás nem jó. Tartok attól, hogy a használat szigorúbb büntetése, amit a Fidesz is szeretne, nem csökkentené a könnyű drogok használatát. Ugyanis a könnyű drogok terjedésének a legnagyobb oka a drogozás népszerűsítése, a reklám. Ha a reklám elég erős, akkor a törvényi tiltás semmit sem ér. Igazából a drogok népszerűsítését kellene tiltani. Például a marihuána-levél mintás ruhadarabokat, vagy a füvezést dicsérő dalszövegeket. Úgy nehéz a füvezés ellen tenni, hogy a volt miniszter felesége Dobrev Klára is marihuána-levélmintás kosztümben jelenik meg alkalmanként. Ha a népszerű rock zenekar a Tankcsapda arról énekel, hogy „A torta meg lesz fűszerezve. Csak legyen hozzá elég fű szerezve”.
 
A második érve a Kendermag Egyesületnek arról szól, hogy a füvezés nem ártalmas, vagy legalábbis nem ártalmasabb az olyan legális szereknél, mint a dohány vagy az alkohol. Ez az érv azért problémás, mert már Paracelsus svájci orvos, a toxikológia atyja is kifejtette „Minden méreg és semmi nincs méreg nélkül, csupán a mennyiségtől függ, hogy valami méreg-e”. Azaz nem mindegy ki milyen rendszerességgel milyen mennyiségben iszik alkoholt, vagy füvezik.  A marihuána hatóanyaga a D9-tetrahidrokannabinol, közismertebb nevén a THC, amely a THC-t érzékelő fehérjéken, a kannabisz-receptorokon hat.
Annak ellenére, hogy a THC halálos dózisa alacsonyabb patkánynál, mint az alkoholé, a fogyasztási szokásokból kifolyólag, és mivel embernél már a feltételezett halálos dózis ezredénél kifejti hatását, a THC nem okoz a túladagolásából kifolyólag halálesetet. Ezenkívül nem okoz oly mértékű függőséget, mint a heroin, de még olyat sem, mint például a dohány. A következő egészségkárosító hatásokat szokás említeni a marihuánával kapcsolatban:
 
1. Nagy dózisú THC állatokban növekedés csökkenést, születési deformitásokat okoz. Ahol az anyja a terhesség ideje alatt füvezett ott a gyerek az alacsonyabb születési súllyal születik, lassabban fejlődik, de ez a különbség a gyerek 12 éves korára eltűnik.
2. Krónikus THC fogyasztó emberek sokkal inkább beszámolnak köhögésről, légúti fertőzésekről, mint a nem füvezők. Ennek biológiai háttere az, hogy a THC kismértékben aktiválja a tüdőben található csupasz érzékelő idegvégződéseket, de nem a kannabisz, hanem a csípős paprika-receptoron keresztül, amely köhögésre ingerel. A marihuána füst tartalmaz rákkeltő anyagokat, azonban a fű daganatképződés gyakoriságára tett hatása még nem egyértelmű.
3. Növeli az infarktus kockázatát, megemeli a vérnyomást
4. Növeli a skizofrénia valószínűségét
5. A hímivarsejtekre gyakorolt hatása miatt csökkenti a megtermékenyítés esélyét.
6. A marihuána belépés a kemény drogok felé. A kemény drogokon élő emberek jelentős többsége a fűvel kezdte. A fű a kemény drogok előszobája. Ez nem pusztán véletlen. Magának a fűnek a hatása kapcsolódik össze a kemény drogokéval. Ismeretlen mechanizmuson keresztül az ópiát idegi útvonala is aktiválódik. Érdekes, hogy fű egyes hatásai kivédhetőek az ópiát érzékelő molekulákon ható gátlószerrel, a naloxonnal. Az ópiát útvonal aktiválódása boldogságérzetet, eufóriát hoz létre. Gyakorlatilag ezért fogyasztják a kábítószereket, azonban ha ez az útvonal nem természetes belső hatásra aktiválódik, akkor a szervezet egyre inkább hozzászokik, érzéketlenné válik a külső anyagokra, drogokra és már hiába fogyaszt a kábítószer-élvező ugyanannyi drogot, nem éri el ugyanazt a hatást. Mivel a fű csak közvetve hat erre az ópiát idegi útvonalra, a kábítószer-élvező, hogy ugyanazt az eufóriát átélje, kénytelen egy idő múlva az ópiát útvonalat közvetlenül aktiváló kemény drogokhoz nyúlni.
7. Csökkenti a memóriát, a tanulási képességet. Vagyis a szer hatása fiatalok iskolai eredménye leromlik, és utána is sokkal inkább válnak munkanélkülivé, szociálisan eltartottakká. Ennek a biológia okait is jórészt feltárták. Agyunkban több milliárd idegsejt van. Minden idegsejt több ezer másik idegsejttel tart kapcsolatot. Egy hatalmas hálózat jön így létre, ahol egy emléknyom kialakulásához az szükséges, hogy egyes ideg-ideg kapcsolatok megerősödjenek. Azaz minden emléknyom esetén megerősödött ideg-ideg kapcsolatok, egy mintázat áll a háttérben, amely összekapcsolja a különböző érzékszervi (látás, hallás) információkat és az érzelmi információkat. Ezek előhívhatók, ha az emléknyom bizonyos eleme újra megjelenik (például ugyanaz a kép, ugyanaz a hang, ugyanaz az érzés, stb.). Ahhoz, hogy bizonyos ideg-ideg kapcsolatokat megerősítsünk, hogy az emléknyom beégjen az agyba, az szükséges, hogy bizonyos frekvenciával ingereljük az ideg-ideg kapcsolatot. Hogy maga a frekvencia létrejöjjön, szükséges, hogy összehangoltan együtt tudjanak működni bizonyos idegsejtek, amit az úgynevezett összehangoló idegsejtek segítségével történik. Az összehangolás eredménye az agyhullámok, amit elektroenkefalográffal mérhetünk. A magas frekvenciás agyhullámok, amely ébrenlétnél jelentkeznek (béta-hullám) szükséges az ideg-ideg kapcsolatok megerősödéséhez. Az alacsonyabb frekvenciájú agyhullámok viszont egyes ideg-ideg kapcsolat erősségének a csökkenését vonja maga után, ami révén egy másfajta mintázat jön létre elhalványítva, de ki is emelve bizonyos részleteket, emlékeket. A THC, a fű hatóanyaga az összehangoló sejteket a rajtuk található kannabisz-receptorokon keresztül gátolja. Hatására az agyhullámok erőteljesen lecsökkennek. A tanulás nehézkessé válik. Iskolai eredmény leromlik. A füvesek sokkal inkább válnak munkanélkülivé, szociálisan eltartottakká.
8. Csökkenti a kocsivezetési képességet. Emlékezetes példa Császár Előd halálos kimenetelű autóbalesete.
 
Természetesen nem azért van az embernek kannabisz-receptora, hogy a THC hatására bekábuljon. Meg van ennek a maga szerepe. Normál esetben a kannabisz-receptor az agyban képződő belső THC-szerű anyagok érzékelője. A belső kannabisz-rendszer élettani szerepének pontos felderítése napjainkban is zajlik. Számos új adatra derült fény a genetikailag módosított egerek vizsgálatával. Ugyanis tudnak a tudósok olyan egereket létrehozni, amelyeknek nincsen kannabisz receptora. Milyenek ezek az egerek? Ezek az egerek kevesebbet mozognak, ingerlékenyebbek, depressziósabbak, érzékenyebbek bizonyos idegeket károsító anyagokra, nehezebben felejtenek, rosszabb étvágyúak és eltérően viselkednek bizonyos fájdalomtesztekben, mint normális társaik. A belső kannabisz-rendszer tehát fontos élettani feladatokat lát el. A belső kannabisz-rendzserre ható szerek kedvező hatással lehetnek bizonyos betegségek esetén.
 
1. Fogyasztószerként használnak egy kannabisz-rendszert gátló anyagot. Azonban, mint kiderült, van egy olyan mellékhatása, hogy depressziósakká válnak az emberek és nő az öngyilkosságok száma.
2. A kannabisz-rendszer serkentése viszont étvágygerjesztő hatású. A fű hatóanyagát használják az anorexia kezelésében és a rákterápiában használt citosztatikumok mellékhatásaként fellépő hányinger ellen.
3. A marihuána fájdalomcsillapító, görcsoldó hatása is ismert. Az ismert fájdalomcsillapító szer, a paracetamol, a szervezetbe kerülve egy THC-szerű anyaggá alakulva serkenti a belső kannabisz-rendszert.
4. A THC antioxidatív hatása miatt csökkenti bizonyos idegmérgek (pl. alkohol) káros hatását. Vizsgálják a THC hatását sejtpusztulással járó idegbetegségekben (szklerózis multiplex, amiotróf laterális szklerózis, Alzheimer-kór, Huntington-betegség, traumás agysérülés).
Magyarországon a marihuána tiltott gyógyászati felhasználásra is. Azért ez nem biztos, hogy indokolt. Ennél durvább szerek, mint például az ópiátok vagy a citosztatikumok, gyógyászati használata engedélyezett a megfelelő biztonsági intézkedések mellett.
Bár a fű egészségkárosító hatásai egy füvesnél, nem olyan látványosak, mint mondjuk a heroinistánál, vagy mondjuk egy kemény alkoholistánál, a szociális-társadalmi hatások miatt indokolt a fogyasztásának visszaszorítása a törvény szigorításával. Emlékszem egy beszélgetésre a drogrehabilitáción túljutott emberekkel, ahol megkérdeztem, hogy ők, akik már jó pár kábítószert kipróbáltak, engedélyeznék-e a marihuána használatot. A válasz egyértelmű nem volt. Maradjunk is ennyiben. No Drugs- No LMP (Legalize Marijuana Party)!
 
dr. F.P.
 
(Kuruc.info)

Címkék: drog marihuána thc narkó lmp

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mediiic.blog.hu/api/trackback/id/tr722070211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása